1. 3 G (3rd Generation )

 

3rd Generation je termin koji se upotrebljava za sljedeću generaciju mobilnih telekomunikacijskih sistema. 3G sistem će imati bolju podršku za glas, tekst i podatke.

Govoriti jedan drugome “lice u lice” na svojim mobilnim telefonima, logiranje na uredsku mrežu, surfanje po internetu, naručivanje i plaćanje dobara, praćenje stanja na burzi, provjeravanje vremena u Japanu, lociranje najbližeg kineskog restorana....

Možda nekad san, ali to su potencijali koje bi imala mreža nove generacije. Ljudi će više gledati na displej svog uređaja nego što će ga držati kraj uha. Prijenos podataka će biti važniji od tradicionalanog prijenosa glasa. 3G je bazirana na drugačijoj platformi CMDA (Code Division Multiple Access) koja je različita od TDMA (Time Division Multiple Access) koja se koristi u 2G svijetu. GSM je danas baziran na TDMA tehnologiji. Japanci će prvi 2001. godine uvesti novu tehnologiju. Problem što ne ide tako brzo sa 3G tehnologijom je što je dosta komplicirana i nimalo jeftina. Cilj je da nove mogućnosti “uđu u krv” ljudima kao što je to slučaj sa SMS-om. 3G telefoni će morati biti mnogo kompleksniji od današnjih GSM telefona jer će morati imati podršku za video, mnogo memorije, mnogo softwera, duži životni vijek baterija i naravno što veći color grafički displej. 3G će se temeljiti na GPRS tj njegovim modifikacijama. Ta nova mreža bi trebala biti komercijalno dostupna na prijelazu 2001. na 2002. godinu. Ideja je da umjesto različitih standarda u Amerikama, Europi i Japanu da se usuglasi jedan koji će svugdje biti implementiran. Također je omogućena visoka mobilnost. Ako korisnik putuje brzinom većom od 120 km/h trebao bi imati najmanje brzinu prijenosa od 144 kbps. 384 kbps za brzine kretanja manje od 120 km/h u urbanim sredinama. Za nisku mobilnost (hodanje) je najmanja brzina prijenosa 2Mbps. Za primjenu nove tehnologije potrebno je gušće smještati bazne stanice pa GSM 1800 i 1900 operateri imaju prednost jer već imaju gušće bazne stanice nego GSM 900 operateri.

Budući da su DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) telefoni postali popularni i cijenom prihvatljivi mobilni uređaji treće generacije morati će također podržavati i komunikaciju sa DECT telefonima. Princip će biti da kada je mobilni telefon u dometu DECT bazne stanice on se pretvara u slušalicu koja koristi fiksnu telefonsku mrežu. Čim izađe iz dometa komunicira preko GSM mreže. Naravno ova opcija se može i onemogućiti, ali nema potreba jer je korisna time što se troše mnogo jeftiniji impulsi fiksne telefonske mreže.

 

Specifične aplikacije 3G:

 

AUDIO

Sa 3G, mp3 datoteke će se direktno skidati na telefon sa za to predviđenog servera. Mobilni telefoni sa ugrađenom mp3 jedinicom već postoje i demonstrirani su predkraj 1999. godine od Samsunga i Ericssona. Budući da će brzine prijenosa biti velike moći će korisnici medusobno komunicirati i preko SVM (Short Voice Mesage). Moći će izmjenjivati i glazbene datoteke.

NEPOKRETNE SLIKE

Nepokretne slike kao fotografije, pisma, posjetnice, rezglednice, prezentacije i sl. moći će se razmjenjivati kao i preko fiksne mreže. Za takve aplikacije potreban je potpuni grafički displej.

POKRETNE SLIKE

Tehnologija bi trebala omogućiti i prijenos videa kako od jednog korisnika prema drugome tako i od nekog servera prema korisniku. Možemo lako zamisliti uslugu operatera da pušta filmove, a mi ga gledamo i trošimo impulse.

Dolje je prikazan par 3G konceptnih uređaja od NTT DoCoMo (japanski mobilni mrežni operator) i Nokie.

 

 

Izvor : www.mobile3G.com

 

 

 

 

 

 


Povratak na početnu stranicu