1. Pregled novih tehnologija

 

WAP - Wireless Application Protocol

 

Razvoj WAP-a potaknuo je WAP Forum početkom 1997. godine. Njega su osnovali Motorola, Nokia, Ericsson i Unwired Planet.

To je tehnologija dizajnirana da omogući korisnicima mobilnih telefona efikasan pristup internetu. WAP protokol je optimiziran ne samo za 2G mrežu nego i za ograničene mogućnosti prikaza na displeju mobilnih telefona. Tipične WAP aplikacije su elektronička trgovina, bankovne transakcije te dobivanje mnogo korisnih informacija. Budući da se radi pretvorba HTML-a u WML pa se prenosi uglavnom tekst i minijaturne sličice pa ograničenje brzine od 9.6kbps ne primjećuje.

Ova tehnologija se ubrzano uvodi pa su tako i naši operateri uveli ovu uslugu. I proižvođači mobilnih telefona obvezali su se da će svaki od njih imati do kraja godine barem jedan WAP mobilni uređaj. Nokia ih ima već nekoliko ( npr. 7110), Ericssonov prvi model koji podržava WAP je R320, a svakim danom i drugi proizvođači izbacuju svoje uređaje.

 

Više informacija na : www.wapforum.org

 

Bluetooth

Bluetooth je nova tehnologija bazirana na radio signalima malih snaga razvijena sa namjerom da zamjeni kablove kojima su danas povezani elektronički uređaji poput računala, printera i raznih prenosivih uređaja kao prijenosna računala ili mobilni telefoni. Tako bi laptop i mobilni telefon mogli komunicirati bežično, isto tako i PC sa printerom, tipkovnicom, mišem i ostalim uređajima.

Razvoj Bluetooth tehnologije počeo je 1998. godine i bio je potaknut od vodećih telekomunikacijskih i računalnih kompanija.

Bluetooth radi na frekvenciji od 2.4GHz i uređaji opremljeni tom tehnologijom bi trebali omogućiti razmjenu podataka brzinom od 720kbps u radijusu od 10 metara. To je postignuto upotrebom male snage odašiljanja od samo 1 mW. Uređaji se također dogovaraju kojom snagom će komunicirati tako ako su uređaji bliže jedan drugome snaga emitiranja se smanjuje. Da komunikacija između uređaja bude što kvalitetnija šalju se manji paketi i stalno se mjenja frekvencija da bi se izbjegla interferencija od drugih uređaja. Moguće su komunikacije jedan na jedan, ali isto tako moguće je ostvariti i vezu tako da jedan glavni uređaj komunicira sa više ostalih. To je naročito pogodno za male ureda kada npr. postoji jedan printer i nekoliko računala koji ga zajedno koriste. Danas da bi se ugradila u uređaj Bluetooth tehnologija to poskupljuje isti za 20$ do 30$. Ako se započne sa masovnom proizvodnjom razlika bi trebala biti oko 10$ što je prihvatljivo.

 

Više informacija na : www.bluetooth.com

 

GPRS – General Packet Radio Service

Današnje tehnologije su uglavnom “circuit-switched” tj. kontinuirani kružni prijenos koji omogućuje mreži da kontinuirano šalje podatke prema jedinstvenoj lokaciji. Za takav prijenos potrebna je radio veza kada se uopće i nešalju podaci.

Paketni prijenos (Packet-switched data) radi potpuno na drugome principu. Tako ako imamo računalo spojeno na mobilni telefon ono šalje i prima nizove paketa podataka. Radio veza je zauzeta samo za vrijeme prijenosa podataka, a ne kontinuirano. To je velika prednost GPRS-a jer pruža mnogo efikasniji prijenos podataka.

Budući da sve radnje preko telefona uključujući i pričanje ne traju stalno nego imaju pauze taj kanal postaje dostupan svim drugim korisnicima.

GPRS infrastruktura se znatno razlikuje od današnje pa su potrebna znatna ulaganja mrežnih operatera. Zato GPRS infrastruktura podupire mreže treće generacije. Nazivna brzina za GSM će biti 115kbps. On donosi po prvi puta Internet Protocol (IP) u GSM mreže i time omogućuje povezanost sa velikim brojem javnih i privatnih mreža koje koriste industrijski standard kao npr. TCP/IP i X.25. GPRS je idealan za prijenos email-a i Internet pristupa.

Raniji prijelaz na GPRS će znatno reducirati investicije potrebne za tranziciju u treću generaciju.

 

Dodatak: HSCSD – High Speed Circuit Switched Data

GSM je trenutno “circuit switched” tehnologija i HSCSD je zadnji evolucijski korak te tehnologije. On omogućuje prijenos podataka do 57.6kbps. To se ostvaruje sa četiri kanala svaki od čega svaki sudjeluje sa 14.4kbps. Budući da je to kontinuirani prijenos,a ne paketni prikladniji je za videokonferencije i multimediju dok za email i Internet je prikladniji paketni prijenos podataka.

Više informacija na : www.gsmdata.com

 

UMTS - Universal Mobile Telecommunications System

UMTS je novi standard za mobilne mreže treće generacije. UMTS omogućuje globalni “roaming” tj. može se koristiti u svim državama svijeta jer će tehnologija biti jedinstvena(frekvencija od 2GHz). Ta mreža bi podržavala široko područje od glasa, podataka i različitih multimedijalnih servisa. Nudi se prijenos podataka do maksimalne brzine od 2Mbps.

Te nove mreža biti će građene na uspjehu GSM-a. Također će se moći nadograditi na postojeću infrastrukturu GSM operatera. Prvi je korak implementacija GPRS-a. Prve komercijalne UMTS mreže očekuju se 2001. godine.


Povratak na početnu stranicu