1. Sadašnjost

Sadašnjost nazivamo 2.5G ili napredna druga generacija. Prva generacija mobilne telefonije su bile analogne mreže koje su bile međusobno nekompatibilne. Početak korištenja ovih mreža je početak 80-ih godina. Druga generacija predstavlja prijelaz na digitani način komuniciranja. To je dovelo do puno većih mogućnosti kojima se ne naziru granice. Svake godine izlaze sve novije i naprednije usluge koje GSM operateri koji drže do sebe brzo uvode. Danas živimo u vremenu koje je prijelaz između 2G i 3G pa ga razni autori nazivaju 2.5G (advanced generation) ili unaprijeđena druga generacija. Unaprijeđena u tome što već omogućuje neke napredne usluge kao : SMS (već standardo), CLIP, CLIR, e-mail, internet pristup, a najnoviji uređaji imaju već ugrađene WML pretraživače. Opis što nudi 3G bit će opisano u sljedećem poglavlju.

 

Mobilni uređaji standardno posjeduju :

 

 

Zadnje troje su zapravo usluge GSM operatora koje mobilni telefon podržava.

 

Posebne mogućnosti :

 

 

Tendencija je u smanjivanju veličine i mase telefona. Današni telefoni imaju masu oko 150 grama. Najlakši su oni ispod 100 grama, a rekorder je Nokia 8210 sa samo 79 grama. Najveći dio težine čine baterije i one su dosta veliki problem u toj industriji. Budući da će sljedeće generacije uređaja imati sve više elektronike povećava se i potrošnja pa se procjenjuje da se masa neće smanjiti ispod 50 grama.

Što se veličine tiče već su postali tako mali da ih je lako izgubiti. Obično su visoki oko 13 centimetara, široki oko 5, a debeli oko 2 centimetra. Dimenzije im se mogu još dosta smanjiti, ali je pitanje dali je to potrebno, ta već su premali.

Također se ide i na daljnje smanjenje snage odašiljanja tako da se već odvijaju komunikacije u mW-nom području.

Baterije

 

Uglavnom se koriste Nikal-metal-hidridne (NiMH) i Litij-ion (Li-Ion) baterije. Razlog tome je što imaju visoku gustoću energije NiMH oko 70 Wh/Kg, a Li-Ion 100 Wh/Kg. Pravilo je da jeftiniji telefoni koriste NiMH, a skupli i laganiji Li-Ion baterije. Broj ciklusa punjenja im je 500-1000. U istraživanje i razvoj baterija se ulažu veliki novci pa je za očekivati da će se nešto i izroditi iz svega toga. Izgleda da je nasljednik Li-Ion baterije Li-polimer baterija. Gustoća energije joj je dvostruko veća od Li-Ion baterije. Zasad imaju dosta mana, ali na tome se radi pa se može reci da su to baterije koje će se u budućnosti koristiti u mobilnim telefonima.


Povratak na početnu stranicu