1.   UVOD

 

1.1. WAP

Prema 'The Strategis Group', do 2001. godine biti će više od od 530 milijuna korisnika bežičnih usluga. Prema posljednjim prognozama, do 2004. će ta brojka premašiti 1 milijardu, a značajan dio mobilnih telefona prodanih te godine će imati multimedijalne sposobnosti. Te multimedijalne sposobnosti uključuju primanje i slanje e-maila i primanje i slanje informacija na Internet. Sa namjerom da usmjeravaju razvoj tih novih aplikacija, vodeći u bežičnim komunikacijama su oformili Wireless Application Protocol Forum (www.wapforum.org).

Wireless Application Protocol je de-facto svjetski standard za bežicnu prezentaciju i izmjenu informacija i telefonskih usluga preko mobilnih telefona i drugih bežičnih terminala.

Bežični uređaji predstavljaju maksimalno ograničene računarske uređaje sa ograničenom CPU, memorijom, trajnošću baterije i jednostavnim korisničkim sućeljem. Bežične mreže su ograničene širinom pojasa, velikim kašnjenjem i nepredvidljivom dostupnošću i stabilnošću. Pored toga, najbitnije od svega je da korisnici bežičnih usluga imaju različiti skup osnovnih želja i potreba, od korisnika stolnih računala ili laptopa.

WAP uređaji su uređaji koje korisnik stalno ima pored sebe, koji stalno primaju i šalju informacije i upite, i sve to dok je korisnik u pokretu. Pri tome, ekransko sućelje prema korisniku ili ne postoji, ili je ograničeno.

WAP specifikacija obuhvaća te zahtjeve koristeći najbolje od postojećih standarda, i razvijajući nove tamo gdje je potrebno. Specifikacija omogućava proizvođačima da razvijaju rješenja koja su neovisna o sućelju prema prijenosnom mediju (zrak), neovisna o uređajima, i potpuno kompatibilna.

 

1.2. WAP FORUM

Wireless Application Protocol Forum je industrijska grupacija posvećena cilju implementacije sofisticiranih telefonskih i informacijskih usluga u ručne bežične uređaje. U tu skupinu spadaju mobilni telefoni, pageri, personal digital assistants (PDA) i drugi bežični terminali. Prepoznajući vrijednost World Wide Web arhitekture, WAP Forum je odlučio svoju tehnologiju vezati blisko uz Internet i Web. Wap specifikacija proširuje i nadopunjuje postojeće tehnologije, kao što su digitalni podatkovni standardi, Internet tehnologije (IP, HTTP, XML, SSL, URL) i formati sadržaja.

WAP Forum su osnovali Ericsson, Motorola, Nokia i Phone.com u lipnju 1997. Od tada je članstvo foruma pojačano sa svim ostalim svjetskim predvodnicima u davanju bežičnih usluga, proizvodnji bežičnih uređaja i priozvođačima softvera.

Ciljevi WAP Foruma su:

·         Omogućiti Internet sadržaj i napredne podatkovne usluge mobilnim telefonima i ostalim bežičnim uređajima

·         Stvoriti opći bežični protokol koji funkcionira na svim bežičnim mrežama.

·         Omogućiti stvaranje sadržaja i aplikacija koje su dobavljive na svim bežičnim mrežama i na svim vrstama uređaja.

·         Iskoristiti i proširiti postojeće standarde gdje god je moguće i odgovarajuće.

Do danas je broj članova WAP foruma narastao na preko 100 kompanija koje sve vjeruju kako je otvoreni standard najbolji način za razvoj rješenja za bežični pristup Internetu.

 

1.3.         OSNOVNE POSTAVKE

 

1.3.1. Neovisnost o nositelju

Wireless Application Protocol je stvoren s namjerom da radi optimalno na svim nositeljima, kako bi zadovoljio potrebe što šireg djela korisnika.

Postavljajući minimalne zahtjeve na nositelje, WAP specifikacija je primjenjiva na širokom broju različitih nositelja. Specifikacija definira protokolski stog koji je primjenjiv na mrežama velikog kašnjenja i uskog prijenosnog pojasa, kao što su Short Message Service (SMS) ili GSM Unstructured Supplementary Service Data (USSD) channel.

Neovisnost o prenositelju također čini ovu specifikaciju lako primjenjivu na nove mreže kako se one budu razvijale. Kako se načini prijenosa budu razvijali i postajali sofisticiraniji, usluge koje će omogučavati mogu biti dizajnirane da budu sukladne WAP specifikaciji, potičući dodatno korištenje jednog standarda na svim mrežama.

 

1.3.2. Neovisnost o uređaju

Kao dodatak neovisnosti o nositelju usluge, WAP specifikacija je također neovisna i o bilokojem specifičnom uređaju. Umjesto toga, ona specificira minimum funkcionalnosti koju uređaj mora imati.

 

Omogućavanje Interneta i Web-a na bežičnim mrežama predstavlja veliki izazov davateljima usluga, proizvođačima softvera i proizvođačima uređaja. Pored očitih ograničenja u samoj prirodi bežičnih uređaja i mreža, postoje još neke fundamentalne razlike koje je bitno razumjeti.

 

1.4.         SPECIFIČNOSTI WAP OKRUŽENJA

 

1.4.1. Drugačije tržište

Tržište bežičnih uređaja se jako razlikuje od tržišta tradicionalnih stolnih računala i laptopa zato što korisnici imaju različite potrebe i očekivanja. Između ostalih to su:

1.4.2. Drugačija mreža

Bežične mreže su puno ograničenije od žičnih. Zbog osnovnih ograničenja u snazi, prijenosnom pojasu i pokretnosti, bežične mreže imaju:

Nadalje, proširenjem prijenosnog pojasa, povečava se i potrošnja uređaja što još više ograničava i onako ograničeni život baterije mobilnog uređaja. Zato, čak i povečanjem širine prijenosnog pojasa, još će ostati ograničenje na efektivnu izmjenu informacija zbog ograničenja u napajanju uređaja.

 

1.4.3. Drugačiji uređaji

Zbog ograničenja na trajanju baterija i specifičnog izgleda, bežični uređaji moraju imati:

Zbog tih ograničenja, korisničko sućelje bežičnih uređaja je znatno drugačije od sućelja stolnih računala. Ograničenje na veličinu ekrana i nedostatak miša zahtjeva drugačiji unos podataka nego kod tradicionalnih računala.