4. ZAKLJUČAK

 

4.1. NOVOSTI KOJE UVODI WAP

WAP specifikacija definira moćan model korisničkog sućelja koji je pogodan za bežične uređaje. Korisnici se kreću karticama preki tipki za gore-dolje umjesto miša. Posebne tipke (soft keys) omogućavaju korisniku izvođenje specifičnih operacija vezanih uz sadržaj aplikacije, ili izbor iz izbornika. Tradicionalna 12-tipkovna telefonska tipkovnica se koristi za unos alfanumeričkih znakova, uključujući potpuni skup standardnih simbola. Funkcije kretanja kao što su Back, Home, ili Bookmark su, također, omogućene, u skladu sa standardnim modelom pretraživača. Koristeći postojeći Internet model kao polaznu točku, ovo korisničko sućelje omogućava sličnu funkcionalnost onoj koja već postoji za Web. Također postavlja korisničko sućelje koje je lagano za usvojit i novim korisnicima.

Mikropretraživač dopušta uređajima sa širim ekranom i boljim sposobnostima da automatski prikažu više sadržaja, isto kao što to dopušta tradicionalni pretraživač na PC-u kad se prozor proširi po ekranu.

WAP specifikacija koristi standardnu tehnologiju proxy-a za povezivanje bežičnih domena sa Web-om. Koristeći računalne sposobnosti WAP Gateway-a, WAP arhitektura dozvoljava uređaju da bude jednostavan i jeftin. Npr. WAP Gateway će na sebe preuzeti sve DNS funkcije, davat će usluge korisnicima i operaterima će biti referentna  točka za kontrolu regularnosti u mreži.

WAP Gateway smanjuje vrijeme odziva uređaju sakupljajući podatke sa različitih servera na Web-u i dohvačajući često korištene podatke. WAP Gateway može komunicirati i sa korisnikovim bazom u bežičnoj mreži, tako da može dinamički locirati korisnika i prilagoditi svoj sadržaj konkretnom korisniku.

Protokolni stog definiran u WAP-u optimizira standardne Web protokole, npr. HTTP, na uvjetima bežične mreže. Brojna poboljšanja sesije, prijenosa, i sigurnosti omogučavaju HTTP funkcionalnost prilagođenu bežičnom okruženju.

Wireless Transport Layer Security (WTLS) protokol se bazira na Secure Sockets Layer-u (SSL). WTLS je namijenjen uporabi sa WAP transportnim protokolima i optimiziran je za usko-pojasne komunikacijske kanale. WTLS osigurava postojanost, privatnost i valjanost podataka. Za Web aplikacije koje koriste standardne tehnike sigurnosti na Internetu, WAP Gateway automatski i transparentno sigurava i bežičnu sigurnost sa minimalnim overhead-om.

WAP specifikacija definira i neke nove mogućnosti koje ne definiraju dosadašnji standardi, kao API za integraciju glas/podaci osnovicu za bežičnu 'push' mogučnost.

Wireless Telephony Application (WTA) dopušta programerima da iniciraju telefonske pozive iz pretraživača i odgovore na zahtjeve mreže čim se pojave. WTA  API to postiže tako što definira sućelje prema lokalnoj i mrežnoj telefonskoj infrastrukturi. To lokalno sućelje dopušta WML i WMLScript-u pristup skupini telefonskih funkcija, kao što su poziv broja sa mobilnog uređaja. Sućelje prema mreži dopušta aplikaciji da nadzire i inicira događaje na mreži, tako da onda može poduzeti potrebne korake bazirane na tim događajima. Takve mogućnosti se mogu koristiti da se kontrolira popis svih brojeva koji sudjeluju u konferencijskoj vezi. Ovakvi API-i definiraju mogućnosti koje ne sadrži niti jedan drugi standard.

Standardni HTTP ne posjeduje mogućnost 'push-a'. WAP specifikacija definira push mehanizam koji omogućava Web serveru da šalje informacije klijentu. To je izuzetno važna mogućnost zato što omogučava aplikaciji da obavijesti korisnika čim se promijeni neka osjetljiva informacija. Takve su prometne obavijesti, burzovne promjene, obavijsti od pager-a ili e-maila.

Web programeri će bez problema razvijati WAP aplikacije budući da se WAP model bazira na WWW modelu. WML je jezik baziran na tagovima specificiran kao XML tip dokumenta. Tako da postojeći XML alati, kao i sva druga HTML razvojna okruženja mogu biti iskorištena za WML aplikacije.

Budući da WAP specifikacija koristi standardni HTTP 1.1 za komunikaciju između WAP Gateway-a i Web servera, WML programeri mogu svoje aplikacije pohranjivati na bilokojem Web serveru. Također mogu koristiti postojeće Web alate i mehanizme, kao što su Cold Fusion, CGI, Perl, ASP i druge za generiranje dinamičkog sadržaja.

Programeri također mogu koristiti različite URL-ove za njihove HTML ili WML dokumente, ili koristiti isti URL da se posluži HTML ili WML sadržaj, ovosno o korisnikovom tipu pretraživača.

Iako je moguće prevesti sadržaj HTML-a u WML automatski, u praksi najbolje aplikacije koriste WML za stvaranje sucelja prema specifičnim potrebama bežičnog korisnika. To omogučava optimalno korištenje posebnih tipaka mobilnog uređaja i ostavlja najbolji dojam kod korisnika.

 

4.2. PREDNOSTI I NEDOSTACI

Programerima uvođenje WAP-a omogućuje korištenje Web alata i mehanizama, odnosno maksimalno pojednostavljuje prijelaz na WAP programiranje. Proizvođaćima WAP definira sve nužno kako bi mogli proizvoditi kompatibilnu opremu s drugim proizvođačima. Davateljima usluga WAP omogućava visok stupanj interakcije sa korisnicima. Korisnicima WAP omogućuje veliku produktivnost i brz pristup informacijama.

Nedostatci WAP-a bi u budućnosti trebali biti znatno smanjeni uvođenjem novih tehnologija bežičnih mreža (GPRS, 3G mobiteli), a za sada to su sporost, loše grafičke mogućnosti, skupa komunikacija.