5. ZAKLJUČAK

 

Na ovih nekoliko stranica dan je kratki pregled algoritama i postupaka koji se danas koriste u mrežama za rutanje paketa od izvora do odredišta, kao i neke osnovne zadače mrežnog sloja. Cilj ovoga seminara ujedno je bio i da se ukaže na to koliko su zadatci unutar pojedinog sloja zahtjevni i složeni, i kakova sve rješenja danas postoje da se oni riješe.

Naime, večina ljudi kada prvi puta čuje za OSI model ili se na bilo koji drugi način susretne sa njime pomisli kako je to prilično nepotreban i dosadan dio, jer su same definicije slojeva prilično apstraktne i nepovezive sa stvarnim životom. No, kao što smo vidjeli u ovom tekstu ako se malo dublje zaviri u neki od slojeva i njegove probleme, stvar se bitno mijenja i postaje mnogo interesantnija.

Naravno da ovdje u ovom tekstu nisu navedeni svi algoritmi koji danas postoje, ali su ovdje dani osnovni principi na kojima se zasniva večina danas korištenih algoritama. Tako se na primjer za rutanje paketa po Internetu koristi poboljšanja inačica link state routing algoritma nazvana OSPF (Open Shortest Path Routing) i BGP (Border Gateway Protocol) algoritam. Prvi od njih se koristi kao interior gateway protocol, odnosno protokol po kojem se rutaju paketi unutar zasebnih cjelina koje zajedno povezane čine Internet, a drugi kao exterior gateway protocol kojim su te cjeline zajedno povezane u jednu globalnu mrežu- Internet.

Home TOC Next Page