4. Paketi podataka

Dial_off.gif - 4409 BytesZbog nedostataka u prijenosu, TDMAC (time division multiple access) metoda je izabrana za koordinaciju upstream HFC prijenosa.

Implementacija ovoga kaže da krajnja stanica odašilje poruku i pita da li netko želi uspostaviti vezu. Stanica koja se odazove tad pokreće proces inicijalizacije u kojem se sinkronizira sa glavnom stanicom i utvrđuje koliko treba vremena signalu da prijeđe put između njih. Potom šalje mali 6 byte-ni paket tražeći dopuštenje da emitira. Glavna stanica dodjeljuje vremenski prozor čije je trajanje određeno u povećanjima znanim kao “mini-slots” čije je trajanje 2^k x 6.25 mikrosekundi (0<=k<=7, ovisno o frekvenciji, kvaliteti usluge i očekivanoj usluzi.).

Regulirana kratkoća paketa i dozvoljeni vremenski offset onemogućuju koliziju i taj problem je riješen. Odnosno, za vrijeme emitiranja jednog modema drugi su onemogućeni.

Drugi način koordiniranja upstream prijenosa nazvan je S-CDMA (syncronous code-division multiple access) a koristi se u zašumljenim uvjetima. Korisnički paketi se množe sa ortogonalnim digitalnim kodovima tako da paketi bivaju poslani simultano preko istog frekvencijskog područja sa karakterističnim slučajnim pozadinskim šumom. Tako se zajednička interferencija između simultanih signala smanjuje. Teoretski je ovaj način učinkovitiji od TDMA metode i može podržati više klijenata po čvoru, no kako broj simultanih transmisija raste dolazi se do točke gdje pozadinski šum postaje prevelik za pouzdanu komunikaciju.

Iako se na svaki čvor može spojiti i 500 pretplatnika obje metode su ograničene 6MHz pojasom tako da je maksimalan broj 420 po čvoru.

 

Opterećenost šumom za upstream prijenos počinje u startu sa kućanskim aparatima kao izvorom. Jeftino kabliranje te loši razdjelnici čine problem još gorim. Uz međudjelovanje linija i pojačala koja to pojačavaju šum je još veći, a na kraju završi u glavnoj stanici. Tako se degradiraju ukupna svojstva sustava.

Postoje neka rješenja za minimizaciju utjecaja šuma. Prvo je da se uoče izvori šuma, pa se uređaji udalje od njih koliko je to moguće. Drugo rješenje traži najčišći dio pojasa 5-42 MHz, a to je između 21 i 27 MHz. Kao treće rješenje se nameće smanjenje broja korisnika po jednoj glavnoj centrali što u stvari znatno poskupljuje uslugu ali zbog dobivene kvalitete to je opravdano.

slijedeća stranica     

povratak na početak