3. Java programi

Dva osnovna oblika Java programa jesu aplikacija i aplet. Aplikacija se smatra samostalni program koji se izvršava neovisno o pretraživačkom programu. Namjena tih aplikacija nije da budu ugrađene u Web stranice, već da se ponašaju jednako kao i sve ostale aplikacije na računalu. Java aplikacije se pokreću kao i ostali programi na računalu, ali zahtijevaju da je na njemu instaliran Javin izvršni sustav (Java Virtual Machine), koji takvu aplikaciju može pokretati. Za razliku od aplikacija, Java apleti su zamišljeni tako da “žive” na mreži, Internetu. Oni su složeniji od aplikacija. Izvršavaju se unutar Web stranice, pa je zato neophodan pretraživački program koji ih može pokrenuti. Zapravo, apleti su Java aplikacije koje se izvršavaju unutar pretraživačkog programa.

Budući da se apleti izvršavaju unutar Web pretraživača, njihovo je pisanje znatno lakše, jer se mogu više oslanjati na usluge pretraživača (kao što su otvaranje prozora i ispis grafike) nego što je to slučaj kod samostalnih aplikacija. Međutim, apleti su najčešće dodatno ograničeni time što smiju raditi na računalu na kojem se izvršavaju. Tako apleti obično uopće ne smiju pisati ili čitati datoteke na lokalnom disku, katkada ne mogu niti komunicirati s bilo kojim drugim računalom na Internetu osim s onim s kojeg su pozvani, a ne mogu niti pokretati druge aplikacije na lokalnom računalu. Zapravo, apleti sve ovo mogu raditi, ali je pitanje hoće li to dopustiti pretraživač.

Zbog različitosti svrhe jednog i drugog tipa Java aplikacija, razlikuje se i način pisanja njihovih osnovnih dijelova i način konačnog pokretanja i izvršavanja.

Aplikacije

Pisanje samostalne aplikacije u Javi svodi se na tri koraka:

  1. Upisivanje i spremanje izvornog koda
  2. Kompiliranje izvornog koda u bajt-kod pomoću kompilatora
  3. Pokretanje aplikacije pomoću interpretera bajt-koda

Primjer aplikacije: Ispisivanje tekstualne poruke na ekranu

class PrimjerJavaAplikacija {

public static void main (String args [ ]) {

System.out.println(“Moja prva aplikacija”);

}

}

Apleti

Apleti su Java programi koji se ugrađuju u Web stranicu, pa je i način njihova pisanja ponešto drugačiji. Životni vijek jednog apleta sastoji se od pet osnovnih faza:

- inicijalizacija

- pokretanje

- ispis na ekran

- zaustavljanje

- uništavanje.

Inicijalizacija je prva faza u životu jednog apleta. U toj se fazi aplet učitava u pretraživački program. Ona se događa samo jednom tijekom izvršavanja programa.

Faza pokretanja nastupa onda kada pretraživački program krene s izvršavanjem našeg programa. Pokretanje se događa kad korisnik prvi puta pristupi Web stranici na kojoj se nalazi aplikacija, te svaki sljedeći put kad se ponovno vrati na tu stranicu nakon što je posjetio još nekoliko stranica. Dakle, tijekom života jednog apleta faza pokretanja može nastupiti više od jedanput, za razliku od inicijalizacije koja se događa samo jednom.

Faza ispisivanja na ekran nastupa svaki put kada aplet želi ispisati ili nacrtati nešto u prozor pretraživačkog programa. Do ispisivanja na ekran dolazi odmah nakon pokretanja apleta.

Faza zaustavljanja je suprotna fazi pokretanja i nastupa kad korisnik prijeđe u neku drugu aplikaciju. U toj fazi aplet prestaje biti vidljiv na ekranu.

Uništavanje je faza suprotna inicijalizaciji. Faza uništavanja omogućava aplikaciji da “počisti” za sobom. Do te faze dolazi u trenutku kada pretraživač završava s izvršavanjem aplikacije, a ta se faza, poput inicijalizacijske, također događa samo jednom tijekom života apleta. Tijekom faze uništavanja potrebno je počistiti memoriju.

Primjer apleta: Program koji u prozoru pretraživača prikazuje GIF sliku i

svira jednu zvučnu datoteku

import java.awt.*;

import java.applet.*;

public class PrimjerJavaAplet extends Applet {

Image NovaSlika;

public void init ( ) {

resize (400, 400);

NovaSlika = getImage (getCodeBase ( ), “slika.gif”);

}

public void paint (Graphics g) {

g.drawImage (NovaSlika, 0, 0, this);

play (getCodeBase ( ), “zvuk.au”);

}

}

Budući da su apleti napravljeni s namjerom da se izvršavaju unutar Web pretraživača, ne možemo ih pokrenuti koristeći Javin interpreter, kao što smo to učinili sa samostalnim aplikacijama.

Nakon što napišemo i kompiliramo aplet u Javi, trebamo ga uključiti u HTML dokument. Prije nego što ga ugradimo u HTML dokument, moramo sve njegove kompilirane klase (datoteke) poslati na Web poslužitelj u određeni direktorij. Sada u HTML datoteku, pomoću određene oznake, trebamo dodati poziv Java apleta i spremiti tu datoteku u isti direktorij gdje su smještene kompilirane klase apleta.

Sadržaj