1. Povijest Jave

Java je najznačajnije što se dogodilo nakon pojave samog Weba. Donijela je dinamičnost na, do tada prilično statičke, Web stranice. Ona omogućava autorima Web stranica i programerima da napišu aplikaciju koja će se izvršavati unutar samog pretraživačkog programa. Tako se mogu pisati programčići kojima će se jednostavno uljepšati izgled Web stranice, ali i potpune distribuirane aplikacije koje se izvršavaju na Webu i u drugim umreženim okružjima.

Početkom 1991. grupa Sunovaca nastojala je osmisliti jedinstveni jezik kojim će se programirati svi elektronički uređaji koji u sebi sadrže mikroprocesore – televizori, video-uređaji, glazbene linije, satelitske antene, pa čak i mikrovalne pećnice, strojevi za pranje rublja, tosteri i dr. U Sunu su počeli s projektom Green. Njegov cilj je bio stvaranje platformski nezavisnog jezika, koji će se izvršavati na različitim tipovima mikroprocesora. Projektom su željeli razviti jezik kojim će moći napisati aplikaciju koja pokreće televizor ili toster, a da se ona nakon toga može izvršavati na svim tipovima procesora koje u takve uređaje ugrađuju razni proizvođači.

Java je predstavljena u svibnju 1995. na sajmu SunWorld’95, četiri godine nakon početka razvijanja projekta, a konačnu verziju Sun je službeno predstavio u siječnju 1996. označenu brojkom 1.0. Godinu dana kasnije, nakon uklanjanja određenih nedostataka, Sun je objavio i novu verziju Jave, 1.1.

Sadržaj