SCSI II





Sva prethodno navedena svojstva SCSI sabirnice odnose se na standard SCSI-I. Kod prvih SCSI uređaja zasnovanih na tom standardu pojavili su se problemi u međusobnoj kompatibilnosti. Problemi su nastali zato što je specifikacija SCSI-I bila previše fleksibilna. Samo nekoliko SCSI naredbi je bilo obavezno za sve uređaje, dok je većina naredbi ovisila o implementaciji proizvođača (tipičan primjer je korištenje pariteta, koji nije obavezno u specifikaciji SCSI-I). Prvi korak u rješavanju toga problema bilo je usvajanje minimalnog skupa naredbi kojeg svaki SCSI uređaj mora podržati. Takav skup naredbi obuhvaća 5 osnovnih naredbi i zove se COMMON COMMAND SET (CCS 4B). Nakon 1986. godine ANSI nastavlja sa radom na daljnjem razvoju SCSI standarda. 1990. godine ANSI usvaja novi SCSI standard pod imenom SCSI-II, koji je danas u upotrebi.
Standard SCSI-II je kompatibilan prema niže sa standardom SCSI-I, ali preciznije definira postojeće SCSI specifikacije da bi se eliminirala međusobna nekompatibilnost SCSI uređaja.
Osnovne značajke standarda SCSI-II su sljedeće:
-svi SCSI uređaji moraju koristiti paritetni bit, fazu arbitraže, podržavati osnovni skup naredbi (CCS 4B) i osnovni skup SCSI poruka;
-uključeni su algoritmi za ispravak pogrešaka;
-podržani su dodatni periferijski uredaji: optički i magnetooptički diskovi, komunikacijski uređaji, skeneri itd.

SCSI sabirnica je proširena :
-Fast SCSI - predstavlja brzinu sabirnice od 10 MHz, 8 bitna sabirnica;
-Ultra SCSI - radi na 20 MHz, 8 bitna sabirnica;
-Ultra-Wide SCSI - brzina od 40 MHz, 16 bitna sabirnica ( duljine 1.5 m);
-Ultra2-Wide SCSI -brzina 40 MHz, 16 bitna sabirnica, 80 MB/s (diferencijalna max. dužine 12 m).