FAZE SCSI SABIRNICE





U radu SCSI sabirnice mogu se uočiti pojedina diskretna stanja koja se nazivaju faze. Faza određuje smjer prijenosa i vrstu informacije koja se nalazi na podatkovnim linijama.
Svaki SCSI ciklus može obuhvatiti 8 različitih faza: Fazu slobodne sabirnice, fazu arbitraže, fazu selekcije, fazu ponovne selekcije, fazu prijenosa naredbe, podataka, statusa i poruka.
Sabirnica se uvijek budi u fazi slobodne sabirnice i tada je linija BSY neaktivna.
U fazi arbitraže, svi potencijalni vodeći uređaji koji mogu i žele upravljati sabirnicom, natječu se za sabirnicu. Svaki od njih aktivira BSY liniju (spojena kao "spojeni ILI") i postavlja svoj ID bit na odgovarajuću podatkovnu liniju (od 0 do 7). Uređaj sa najvišim ID bitom osvaja sabirnicu, a ostali moraju odstupiti.
U fazi selekcije inicijator izabire ciljni uređaj za izvršenje SCSI naredbe postavljanjem ID bita ciljnog uređaja na podatkovne linije, i aktiviranjem linije SEL. Nakon izvršene selekcije upravljanje sabirnicom do kraja ciklusa preuzima izabrani ciljni uređaj.
Faza ponovne selekcije nastupa kada ciljni uređaj želi izabrati inicijatora koji mu je poslao naredbu, radi eventualnog prijenosa povratnih informacija. Zbog razlikovanja vrste informacija koje se prenose podatkovnim linijama u fazama prijenosa naredbi, podataka, statusa i poruka, koriste se linije MSG, C/D i I/O. U fazi prijenosa naredbi ciljni uređaj zahtijeva prijenos SCSI naredbe od inicijatora.
Tijekom faze prijenosa podataka po podatkovnim linijama prenose se podaci. U fazi prijenosa statusa ciljni uređaj vraća inicijatoru statusni bajt koji govori o uspjehu ili neuspjehu SCSI naredbe. U fazi prijenosa poruka po podatkovnim linijama se prenose poruke izmedu dva uređaja. Tipična poruka je COMMAND COMPLETE kojom ciljni uređaj obavještava inicijatora da je uspješno izvršio naredbu.
Tipičan SCSI ciklus se sastoji od faze arbitraže, faze selekcije, faze prijenosa naredbe, faze prijenosa podataka, faze prijenosa statusa, i na kraju, faze prijenosa poruke. Podaci se po SCSI sabirnici mogu prenositi asinkrono i sinkrono. U slučaju asinkronog prijenosa, za rukovanje se koriste linije REQ i ACK. Kod sinkronog prijenosa ciljni uredaj aktivira liniju REQ, a inicijator liniju ACK za svaki preneseni bajt podataka, s time da su REQ i ACK pomaknuti u fazi i nisu medusobno vezani, što znatno ubrzava prijenos. SCSI-I standard u sinkronom načinu prijenosa podataka dosiže brzinu prijenosa od 4MB/s. Sinkroni način prijenosa ne može se primijeniti na prijenos naredbi, poruka i statusa.