4. SmsLink

 

SmsLink je aplikacija čija je namjena ostvarivanje slanja i primanja SMS poruka putem GSM modema ili telefona.

            Sastoji se od dvije serverske aplikacije, sms_serv i sms2mailgw. sms_serv je aplikacija koja sluzi sa slanje SMS poruka, a sms2mailgw je aplikacija koja pristigle sms poruke prosljeđuje na odgovarajuću e-mail adresu.

 sms_serv radi tako da se na početku postavi na port 6701 i čeka naredbe koje mu korisnik šalje. Naredbom 'telnet localhost 6701' korisnik ostvaruje komunikaciju sa programom. Program prihvaća sljedeće naredbe:  "help", "clear", "set", "send", "quit", "exit", "bye", "show", "stats", "devicelist", "uptime" i "aclist".

Nakon što korisnik postavi odgovarajuće vrijednosti u varijable user ('set user = ime'), msg ('set msg = "poruka" ') i dest ('set dest = "telefonski_broj" ') moguće je poslati SMS poruku naredbom 'send'.

Slanje poruke započinje pretraživanjem liste GSM modema (definiranih u /etc/gsmdevices) i traženjem prvog slobodnog modema. Zatim se pomoću programa 'libmodem' preuzima kontrola nad modemom i započinje komunikacija s njim, slanjem odgovarajućih AT+ naredbi. Proces završava ispisivanjem odgovarajuce poruke ovisno o uspješnosti izvršene akcije slanja SMS poruke.

            sms2mailgw učitava pristigle SMS poruke koje su došle na svaki pojedini modem i pokušava ih proslijediti na odgovarajuću e-mail adresu. E-mail adresa na koju je potrebno poslati poruku se definira tako da se na početku SMS poruke navede 't:' pa odmah nakon toga e-mail adresa primaoca. Nakon toga mora biti razmak pa tekst poruke.

Kada program pronađe e-mail adresu unutar poruke tada slijedi pozivanje 'sendmail' naredbe i slanje e-mail poruke.

            Unutar programskog paketa SmsLink se još nalazi i program 'sendsms'. Program 'sendsms' se koristi za komuniciranje s sms_serv aplikacijom iz naredbenog retka. Program se poziva na sljedeći način: 'sendsms -d "telefonski_broj" -m "poruka" localhost', gdje localhost označava računalo na kojem je pokrenula sms_serv aplikacija.

Program se spaja na port 6701 računala koje izvršava aplikaciju sms_serv (to računalo je SMS Gateway) te pokušava poslati zadanu SMS poruku. Kada slanje poruke završi ispisuje se odgovarajuća poruka.