HPIB FUNCIJE

HPIB radi tako da postoji jedan uređaj koji ima ulogu kontrolera(upravljača).To je najčešće računalo sa ugrađenom HPIB karticom.Ono ima ulogu Sistemskog kontrolera.Kontroler određuje koji će uređaji slušati a koji će govoriti(samo jedan uređaj može govoriti u nekom trenutku).Sistemski kontroler može kontrolu predati nekom drugom kontroleru koji se naziva trenutno aktivni kontroler.

Svaki HPIB uređaj mora biti sposoban obavljati neku od seljedećih zadaća:

Slušatelj:

To je uređaj koji mora biti sposoban da prima podate kada ga aktivni kontroler                  adresira kao slušatelja.Primjeri takvih uređaja su printeri,programabilni izvori napajanja ili neki drugi programabilni instrumenti.                                                                                                                                  

Govornik:

To je uređaj sposoban slati podatke preko interface-a kada ga aktivni kontroler adresira kao govornika.Primjer takvih uređaja su voltmetri ili drugi programabilni instrumenti.U istom trenutku može biti adresiran samo jedan uređaj kao aktivni Govornik na sabirnici.Obično je aktivni kontroler slušatelj dok dok je neki intrument govornik.

Kontroler:

To je uređaj sposoban da definira koji će uređaji na sabirnici biti aktivni slušatelji a koji će u ređaj biti aktivni govornik.Ovisno o tome kako je konfigurirao sabirnicu aktivni kontroler će biti ili slušatelj (kada je npr. definirao neki instrument kao govornika) ili kao govornik ako je sve uređaje na sabirnici definirao kao alušatelje.

                           

 Pored ovih postoje i druge funkcije koje su definirane  IEEE 488.1 standardom ali one su manje interesantne.                                                  

Funkcije koje neki uređaj ima se kodiraju te se ti kodovi navode u blizini konektora .Ako npr. uređaj ima sljedeće funkcije:

 

-        sposobnost da šalje podatke

-        sposobnost da šalje statusni byte

-        sposobnost da sluša

-        nema sposobnosti kontrole

na njemu se navode kodovi koji naznačuju da on ima gore nvedene funkcije:

SH1 AH1 T6 E1