Standard

HPIB je striktno definirano, kompjutersko sučelje opće namjene, koje omogućuje spajanje na vanjsku sabirnicu instrumenata i drugih naprava te njihovu kontrolu pomoću računala. HPIB specificira mehaničke, hardware–ske i električke karakteristike, standard ne specificira na primjer podatkovne formate, protokole za razmjenu informacija, uobičajene koamnde za konfiguraciju ili komande uređaja.

Osnovna specifikacija HPIB–a:

·        sabirnička  konfiguracija sastoji se od jednog ili više sabirničkih kontrolera (bus controller) no samo je jedan aktivan u isto vrijeme (active controller) i više uređaja (device) koji koji mogu biti u modu: govornik (listener) ili slušač (talker) ovisno o direktivni kontrolera koji upravlja sabirnicom (bus)

·        15 uređaja (devices) može biti spojeno na jednu sabirnicu (bus), a adresiraju se primarnim adresama u rasponu 0–30. Postoji i opcija sekundarnog adresiranja u rasponu 0–30.

·        dužina kabla ne prelazi 20m ili 2m po uređaju

·        brzina prijenosa ne prelazi 1Mbytes/sec.

·        konektor 24 pina: 16 signalnih i 8 masa.

·        16 signalnih je rapodjeljeno u: (8 data lines, 3 handshale lines, 5 interface management lines)

Ženski HPIB konektor: 24–pin (Amphenol CHAMP) na kučištu opreme

 

·        Data Lines (DIO1–DIO8), Handshake Lines (NRFD, NDAC, DAV), Interface Management lines (ATN, EOI, IFC, REN, SRQ)

·        Koristi se TTL negativna logika

·        «three wire handshake» se koristi za sve podatkovne prijenose, a sabirnica radi asinkrono u načelu. Svaka transakcija podataka nosi 8 bita.