Zanimljivi primjeri i napomene

Osobno računalo opremljeno sa PCI–GPIB može

·        kontrolirati GPIB instrumente

·        skupljti podatke sa GPIB opreme

·        postati «data acquisitation station» u GPIB sistemu

 

HPIL (Hewlett–Packard Interface Loop) je jeftinija i nisko–potrošna alternativa HPIB–u. HPIL omogućava iste osnovne funkcije kao HPIB, a pogodan je kod prijenosnih aplikacija gdje se zahtjeva niska potrošnja, a gdje HPIB nije pogodan jer nije predviđen da radi na baterijskim napajanjima. Maksimalna brzina mu je 20kByte/s što je puno u poređenju sa RS–232C, ali i manje od HPIB–a. HPIL ima takođe značajnu prednost jer omogučuje prijenos podataka na udaljenosti do 100m između uređaja, a pošto ima kružnu strukturu nema ograničenja u maksimalnoj dužini kabla unutar cijelog sistema, no postoji ograničenje na maksimalnih 30 uređaja u petlji.

 

v     Uređaji se mogu umrežavati u liniju ili zvijezdu, standard dopušta oboje.

v     Za razliku od RS–232, HPIB je u potpunosti standardiziran. RS–232 povezuje najviše 2 uređaja, dok HPIB povezuje najviše 15 uređaja.

v     Adresa pojedinog uređaja postavlja se preko DIP (Dual Inline Pin) sklopki koje se nalaze na uređaju. Postoje i modernije metode za izvođenje navedenog.

v     Tipično se za printere, plotere i disk drive–ere daju adrese (0–5).

v     Današnja konkurencija HPIB–u su ponajviše USB (Universal Serial Bus) koji je izrazito jeftin, te IEEE–1394 (Firewire), serijska veza, niske cijene i zapanjujućih brzina