Sustavi za praćenje i vođenje procesa
2000/01

Primjer konkretne izvedbe bežičnog VPN-a
Columbitech Wireless VPN

Home
Sadržaj
Uvod
Funkcionalni opis
Arhitektura sustava
Tehnički podaci
Linkovi

 

 

1. Uvod

 

   Colubitech-ova izvedba bežičnog VPN-a (WVPN-a) je klijent/poslužitelj programska (client/server software) arhitektura za siguran tj. zaštičen pristup informacijama unutar tvrtke, sa bilo kojeg udaljenog mjesta. Rješenje omogućava mobilinim korisnicima kontinuiran i siguran pristup mreži tvrtke, preko bilo koje javne mreže, te dopušta korisniku slobodan rad, kao da je spojen direktno na uredski LAN. Podaci putuju unutar enkriptiranog i autoriziranog WTLS sessiona, preko javne mreže, do VPN servera unutar mreže u tvrtki. Izvedba je neovisna o prijenosnoj mreži i nevidljiva na nivou aplikacija što znači da mobilni korisnik može koristiti bilo kojeg davatelja mrežnih usluga za sigurno pristupanje enterprise usluzi ili aplikaciji.

Kao što samo ime sugerira, Columbitech-ov bežični VPN je VPN arhitektura razvijena za bežičnu okolinu. Korišteni su razni mehanizmi da bi se preko nepouzdanih, uskopojasnih bežičnih mreža postigao visoko kvalitetni doživljaj kao da se radi o uobičajenoj žičanoj vezi. Ugrađena je zaštita osiguranog sessiona u slučaju pada bežične mreže pomoću mehanizma za automatsko ponovno uspostavljanje veze tako da korisnik biva automatski ponovno priključen na mrežu tvrtke čim se oslobodi bilo koji mrežni resurs. Može se dogoditi da je veza bila uspostavljena preko jedne vrste prijenosne mreže, a nakon pada obnovljena preko druge, što sve ovisi o trenutno raspoloživim mrežnim resursima. Također se koriste razne tehnike kompresiranja i optimiziranja protokola koje efikasno reduciraju količinu podataka koje treba prenijeti, kako bi se postigla maksimalna brzina prijenosa i smanjila cijena.

Kod dizajniranja sustava pazilo se je da bude kompatibilan sa već postojećim sustavima koje neka tvrtka ima pa je tako moguće koristiti ovo rješenje kao bežično proširenje postojećeg IP VPN žičanog sustava. Ako pak takvo žičano rješenje još ne postoji Columbitech-ov WVPN omogućava i tradicionalno žičano korištenje kao dodatak bežičnom. Mnoge primjenjene optimizacije za bežični mod rada primjenjive su također i u žičanoj okolini.

 

   

Autor: Igor Domančić
Svoje komentare šaljite na e-mail.