Sustavi za praćenje i vođenje procesa
2000/01

Primjer konkretne izvedbe bežičnog VPN-a
Columbitech Wireless VPN

Home
Up
Sigurnost
Pogodnosti
Značajke
Roaming

 

 

            2.3. Značajke

 

Kako su radio frekvencije ograničeni prirodni resursi, kapacitet bežičnog prijenosa će uvijek biti ograničen. Zbog toga će bežične mreže uvijek biti primjetno sporije od žičanih što nameče potrebu primjene raznih optimizacija.

Kompresiranje je vjerojatno najraširenija optimizacijska tehnika za smanjivanje podataka. Zajedničko svim algoritmima za kompresiranje je iskorištavanje pojave struktura tj. uzoraka koji se ponavljaju. Suprotno tome enkripcija iskrivljava i time odstranjuje pojavu uzoraka. Zbog toga je kod primjene i kompresije i enkripcije na podatkovni niz, bitno prvo izvršiti kompresiju kako bi ona bila što efikasnija. Colubitech-ov WVPN primjenjuje kompresiju podataka na nivou sessiona, prije nego su podaci enkriptirani pa se tako algoritam kompresiranja može primjeniti na veliku količinu podataka uz osigurano vrlo visoki stupanj kompresije. S druge strane kompresiranje na nivou IP-a, provodi se pojedinačno na IP paketu zbog čega se ovdje ne mogu iskoristiti ponavljanja u cijelom toku podataka jer se svaki paket (dio ukupnog toka podataka) kompresira zasebno.

U slučaju korištenja manje močnih handheld uređaja preko brzih mreža poput bežičnih LAN-ova ili fiksnih mreža, usko grlo može predstavljati količina memorije i snaga CPU-a u uređaju. Iz tog razloga moguće je isključiti ili uključiti kompresiranje ovisno o prijenosnom mediju koji se u datom trenutku koristi. Pored navedenog koriste se i drugi načini smanjenja podataka.

Optimizacija na transportnom nivou kao što je multipleksiranje TCP konekcije sprječava zagušenje bežične veze zalihostnim TCP ponovnim prijenosom tijekom komunikacije. Ukratko, raspoloživ frekvencijski pojas koristi se za prenošenje čistih korisničkih podataka.

Kod komunikacije preko mreža sa velikim kašnjenjem, poput većine celularnih bežičnih mreža, standardni kontrolni mehanizam za TCP protok ima lošu iskoristivost raspoloživog frekventnog opsega. Ovo je osim kašnjenjem uzrokovano i lošom konfiguracijom veličine otvora za TCP prijenos. Standardna veličina TCP međuspremnika uzrokuje zablokiranost TCP konekcije jer treba previše vremena dok se primateljeva potvrda o primitku podatka vrati pošiljaocu. Odluka TCP pošiljaoca o povećanju brzine prijenosa ovisi o primateljevoj potvrdi primitka kao i o veličini otvora za slanje. Mali otvor za slanje i dugo vrijeme čekanja na potvrdu primitka nedvojbeno će spriječiti postizanje maksimalne brzine prijenosa u vezi. Da bi se ovo izbjeglo, klijent komponenta Columbitech-ovog WVPN-a neprekidno prati trenutno round-trip vrijeme (vrijeme potrebno da se zatvori krug komunikacije) kako bi dinamički postavila veličinu TCP međuspremnika koja daje optimalne prijenosne značajke.

 

   

Autor: Igor Domančić
Svoje komentare šaljite na e-mail.