Dostupne usluge

 

Osim čvorova u radu Paket mreže sudjeluju i mnogobrojna računala (bez operatera) koja služe za niz servisa potrebnih radioamaterima. Ona uglavnom obavljaju funkciju pohranjivanja podataka, elektronske pošte, raznih programa, baza podataka, ali sudjeluju  i kod izvođenja aplikacija namjenjenih radioamaterima.

Ta računala dijelimo po svojoj funkciji na:

          BBS (Bulliten Board System)  –  računalo koje ima funkciju oglasne ploče. Namijenjeno je automatskoj razmjeni biltena, novosti, osobne pošte i ostalih poruka u formi teksta. Međusobna razmjena informacija je dogovorena na međunarodnom nivou, i koordinira se međusobnim konzultacijama i sastancima odgovornih operatera (sysop-a). Postoji već dobro profilirani način protoka biltena kroz Europu i među kontinentima da bi se izbjeglo nepotrebno zagušenje dupliciranjem informacija.

          FTP (file) server  –  računalo koje služi kao tehnička podrška radioamaterima. Na njemu se pohranjuju programi namjenjeni radioamaterima i tehničarima, te tehničke baze podataka. Uglavnom se koristi TCP/IP grupa protokola.

          Gateway  –  služe kao prelazi s jedne mreže na drugu, ili kao prelaz s jednog transportnog medija na drugi. Tako u Hrvatskoj postoji veza s kratkog vala na PR mrežu, Aplink - 9A0APL, tj. sustav za automatsku razmjenu poruka gdje se kratki val koristi kao medij za prijenos poruka na velike daljine (uglavnom interkontinentalna razmjena). Druga vrsta je Internet poslužitelj (u Hrvatskoj 9A0TCP i 9A0YDU), kojemu je namjena da koristeći unaprijed dogovorene veze (wormhole, tunnel) na Internetu povezuje PR mreže raznih zemalja, bez stvarne mogućnosti izlaza korisnika PR mreže na Intenet.

          DX Cluster  –  to je servis namjenjen uglavnom ljubiteljima natjecanja i dalekih veza (DX). Omogućuje pregled aktivnosti rijetkih postaja u realnom vremenu. Računalo koje služi kao DX Cluster je putem PR mreže povezan u svjetsku DX Cluster mrežu.

          WEB stranice  –  budući da većina računala koji koriste TCP/IP protokol imaju mogućnost i http rada preko paketne radio mreže, radioamateri koji žele imati svoje stranice i pristupati stranicama drugih, mogu to ostvariti na posebno konfiguriranim računalima.

 

Od mnoštva usluga koje pruža Paket Radio, jedna od najinteresantnijih je korištenje TCP/IP protokola tj.  
povezivanje paket radija na Internet mrežu računala.
Na taj način se mogu koristiti Internet servisi poput FTPa (File Transfer Protocol - protokol za prijenos 
binarnih datoteka), SMTPa (Simple Mail Transport Protocol - protokol za razmjenu elektronske pošte), 
Telneta (Remote terminal protocol - spajanje na udaljena računala i korištenje njihovih resursa) i 
NNTPa (Net News Transfer Protokol).