Označavanje

Kad se paket pošalje kroz mrežu, nekako se mora znati od kojeg VLAN-a je paket potekao da bi bridge mogao prosljediti paket samo na one portove koji pripadaju istom VLAN-u, a ne svim njegovim portovima. To se postiže Stavljanjem zaglavlja na paket koje dopušta pridjeljivanje prioriteta, dopušta postavljanje izvorišne adrese i specificira vrstu MAC adrese.

Paketi kojima je dodano takvo zaglavlje nazivaju se označeni paketi te oni prenose informaciju o polazišnom VLAN-u preko cijele mreže.

Označeni paketi koji se šalju preko hybrid link i trunk link sadrže oznaku, a acces linkom ne.

Postoje dvije vrste zaglavlja:

1) Ethernet Zaglavlje: sadrži TPID (Tag Protocol Identifier) i TCI (Tag Control Information)

sl.1. Ethernet zaglavlje

2) Token Ring i FDDI (Fiber Distributed Data Interface) zaglavlje: i za Token Ring i FDDI mreže, zaglavlje sadrži SNAP-kodirani TPDI i TCI

sl.2. Token Ring i FDDI zaglavlje

   TPID je protokol indentifikator koji označava da iza njega sljedi zaglavlje i TCI koji sadrži postavljen prioritet, CFI (Canonical Format Indicator) i VLAN ID (VID)

sl.3. TCI

Prioritet je postavljen pomoću 3-bitnog polja koje omogućava prioritet od 0 do 7 gdje je 0 najniži prioritet.

CFI bit označava da su sve MAC adrese u MAC polju prisutne u kanonskom formatu. Ovo polje je drukčije upotrebljeno ovisno o tome dali je upotrebljeno Ethernet ili Token Ring i FDDI zaglavlje. Kod Token Ring i FDDI zaglavlja se nalazi SNAP-kodiran TPID koji pokazuje prisustvo ili izostanak canonskog formata adrese, dok kod Ethernet zaglavlja taj dio pokazuje prisustvo izvorišne adrese.

Natrag