Filtrirajuća tablica

Članstvo VLANA je pohranjeno u filtrirajućoj tablici koja se sastoji od dva tipa zapisa:

    1) Statički zapis

Statički zapisi se dodaju, mijenjaju i brišu samo od strane administratora (zapisi se ne brišu automatski nakon nekog vremena neaktivnosti)

postoje dvije vrste statičkih zapisa:

a) Statički Filtrirajući Zapisi: koji za svaki port definiraju dali paket koji se šalje na neku MAC ili grupnu   adresu i na neki VLAN, treba biti prosljeđen ili odbačen, ili treba li slijediti dinamički zapis

b) Statički Registracijski Zapisi: koji definiraju dali paketi poslani na neki VLAN trebaju biti označeni ili neoznačeni i koji port je registriran za koji VLAN.

    2) Dinamički zapis

Dinamičke zapise zapisuje, mijenja i briše automatski sam bridge gledajući port sa kojeg je paket došao. Zapis će se upisati samo ako port dozvoljava čitanje, polazišna adresa je pojedinačna, a ne grupna adresa te ako ima mjesta u tablici

Zapisi se miću iz tablice ako prođe vrijeme neaktivnosti koje određuju administratori (10-1000000 sec)

Postoje tri tipa dinamičkih zapisa:

a) Dinamički Filtrirajući Zapisi: koji definiraju treba li paket koji se šalje na neku MAC adresu i na neki VLAN, proslijediti ili odbaciti.

b) Grupni Registracijski Zapisi: koji određuju za svaki port treba li paket poslan na neku MAC adresu i na neki VLAN biti obrađen ili odbačen. Ovi zapisi se dodaju i brišu sa GMRP protokolom (Group Multicast Registration Protocol). To omogučuje slanje multicast paketa na pojedini VLAN bez ujecaja na ostale VLAN-ove.

c) Dinamički Registracijski Zapisi: koji definiraju koji portovi su pridjeljeni kojim VLAN-ovima. Zapisi se dodaju i brišu sa GVRP protokolom (GARP VLAN Registration Protocol gdje je GARP Generic Attribute Registration Protocol).

GVRP se ne upotrebljava samo za obnavljanje dinamičkih registracijskih zapisa već i za prijenos informacija drugim VLAN svjesnim bridge-ovima. GVRP dopušta i VLAN svjesnim računalima i bridge-ovima da izdaju i povlače VLAN članstva.

Topologija VLAN-a se ustanovljava kada se bridge uključi ili kad se desi promjena u istoj. Ona se saznaje pomoću tzv. spanning-tree algoritma koji sprečava da se formiraju petlje u mreži tako što zatvara portove. Jednom kada je topologija ustanovljena, bridge-ovi definiraju topologiju svakog pojedinačnog VLAN-a. Time može doći do različitih topologija pojedinih VLAN-ova ili jednake za više njih.

sl.1. Topologija mreže i VLAN-a A dobivena pomoću spanning-tree algoritma

Natrag