4.2. Flooding algoritam

 

Ovo je još jedan algoritam iz grupe neadaptivnih ili statičkih algoritama. Kao što mu samo ime kaže on jednostavno “preplavljuje” mrežu paketima . Flooding algoritam radi na principu da svaki router u mreži kada primi neki novi paket, on ga proslijedi na sve linije na koje je on spojen osim na onu po kojoj je paket stigao. Očito je da se na ovaj način generira jako velik broj paketa, teoretski beskonačan ukoliko se ne poduzmu određene mjere kako bi se ograničio sam proces generiranja novih paketa.

Jedan od načina da se riješi ovaj problem je da se u zaglavlje svakog paketa umetne brojač koji će se smanjivati za jedan kada god dođe do novog routera. Kada brojač dođe do nule paket se jednostavno odbaci, i tako se uklanja iz mreže. Možemo zaključiti da bi idealno bila kada bi brojač inicijalizirali na onoliki broj koliko ima routera od izvora do odredišta, tj. maksimalnu veličinu mreže.

Drugi način je da router koji šalje pakete umetne u svaki paket broj koji ga označava, i time omoguči drugim routerima da vide koji su paketi preko njega dotad prosljeđeni a koji ne. Da bi se ovo realiziralo potrebno je da svaki router sadrži jednu listu po svakom routeru u mreži, u kojoj je zapisano koji je paket dotad primljen i od koga. Kada stigne novi paket, na temelju podataka iz tih tablica, i činjenice da se zna od koga je paket primljen, on se prosljeđuje dalje ukoliko je prvi put primljen ili se odbacuje ako je več prije bio prosljeđen.

Vidimo da ovo nije baš najprikladnije rješenje za večinu aplikacija, ali nam ponekad može biti vrlo koristan baš ovaj način adresiranja paketa. Primjena može nači svoje mjesto npr. u vojnim mrežama kada postoji vrlo velika vjerovatnost da pojedini djelovi mreže u svakom trenutku budu uništeni, ili kada je trenutno potrebno obnoviti distribuirane baze podataka na udaljenim računalima, za razna daljinska mjerenja itd…

Osnovna karektiristika ovog algoritma je ta da uvijek bira najkrači put, upravo zato jer ispituje svaki moguči put, i tu je superioran nad svim ostalim algoritmima (ukoliko zanemarimo ogroman broj nepotrebnih paketa).

 

Home TOC Next Page