1. Uvod

pogled.gif - 4602 BytesDoznati informaciju u pisanom, video ili nekom drugom obliku, vezom koja nije neposredna, predstavlja problem koji raste zbog rastućeg broja informacijskih korisnika jer se postojeće linije više opterećuju a prema tome i usporavaju.

Većina ljudi se oslanja na vezu modemom putem telefonske linije, koja nije samo spora već i za svaki uobičajeni poziv treba prekinuti trenutnu komunikaciju, osim ako se nema više telefonskih linija ili ISDN. Prema tome, traže se nova rješenja ili problikovanje i poboljšanje postojećih rješenja. Jedno od tih rješenja je korištenje koaksijalnog kabela koji se može pronaći u gotovo 100 % današnjih domaćinstava. Od toga veliki broj nisu samostalne jedinice već su umrežene u tzv. kabelsku televiziju. Grupiranost po zgradama te uređena infrastruktura omogućuju napredne mogućnosti korištenja kabela.

Na slijedećoj tablici mogu se vidjeti neke teoretske brzine pristupa i brzine skidanja podataka za različite oblike pristupa Internetu. Vrijeme se odnosi na file veličine 10 Mb.

Način pristupa

Najveća brzina

Vrijeme “downloada”

Modem (33.6 kb/s)

33.6 kb/s

40 minuta

Modem (56.6 kb/s)

45 kb/s

30 minuta

ISDN (1 kanal)

64 kb/s

21 minuta

Satelit

400 kb/s

3.3 minute

ADSL modem

1.5-9 Mb/s

9- 53 sekunde

Cable modem

10-30 Mb/s

2.7- 8 sekundi

Tablica 1. Brzina pristupa internetu

Tablica zorno prikazuje prednost cable modema nad ostalim medijima

slijedeća stranica     

povratak na početak