1. Tipična cable TV centrala

centrala Bytes

Danas je postojeća usluga jednosmjerna i savršeno prilagođena televizijskom prijenosu. No, za pristup internetu ili telefonski razgovor promet se mora odvijati u oba smjera.

Za razliku od starih sustava koji upotrebljavaju centralne jedinice samo za TV signal novi su kombinacija koaksijalnih kabela i optičkih vlakana.

Optička vlakna su postavljena od opskrbljivača do najbližeg čvorišta a dalje do individualnog korisnika je postojeći sustav koaksijalnog kabela.

Suvremena HFC (hybrid fiber-coax) centrala hvata program sa geostacionarnih satelita preko velikih antena, kombinira ga i eventualno obrađuje dodavanjem reklama. Potom signal šalje u analognom obliku preko optičkih vlakana do čvorova. Tu se pretvara u električni pa dalje do korisnika ide koaksijalnim kablom. Budući da signal slabi i gubi na amplitudi zbog različitih faktora, na određenim intervalima su postavljena pojačala.

Pojačala nisu potrebna za vlakna jer mogu prenositi signale širine pojasa do jednog gigaherca na udaljenosti od 80 km bez značajnijeg gubitka.

Slika prikazuje pojednostavljen oblik prijenosa.

Detaljni prikaz je na slijedećoj stranici.

slijedeća stranica     

povratak na početak