Telemedicinski projekti u svijetu

 

 

Telemedicinski projekti najbrojniji su u SAD-u gdje federalna vlada godišnje ulaže više od 100 miliona dolara u takve projekte. Europa, točnije EU ulaže oko 30 puta manje sredstava nego federalna vlada SAD-a, ali ulaganja različitih agencija i privatna ulaganja u okviru EU su 3-4 puta veća nego ulaganja federalne vlade SAD-a.

          Telemedicinski projekti pokrivaju različita područja medicine. Pokrivaju kliničke, preventivne, organizacijske ili edukacijske aplikacije. Primjerice na kongresu MIE’97 u Porto Carrasu (Grčka) u organizaciji Europske federacije za medicinsku informatiku (EFMI) prikazani su slijedeći projekti EU:

          MERMAID - pomorska telemedicina (Anogianakis et al. 1997)

          PRONET - daljinsko učenje o obradi mamografskih slika (Costaridou

          et al. 1997)

          QUINS - kvaliteta rasporeda rada medicinskih sestara (Oldenkamp et

          al. 1997)

          CAS - konzultacije o zdravstvenom stanju u Europi (Anogianakis

          1997)

Gleda li se stanje telemedicine u pojedinim krajevima svijeta, može se reći da su zemlje koje obuhvaćaju veliki teritorij, rijetko naseljen, jako angažirane u tom poslu. Australija je primjer zemlje u kojoj funkcionira najjača medicinska radio-komunikacijska mreža. Satelitske veze koriste se u okviru telemedicinskog projekta za potrebe evakuacije bolesnika (Royal Flying Doctor Service). Teleradiologija, daljinska edukacija i telekonzultacija već su postali praksa u toj zemlji. Slično se može reći i za nordijske zemlje. Kanada je ustanovila telekonferencijski sustav među sveučilištima još 1979. Godine. Francuska je 1984. Godine u Telemedicinskom institutu (Toulouse) osnovala Francusku kompjutorsku mrežu za praćenje zaraznih bolesti, a ujedno su i pioniri u razvoju zdravstvenih kartica (smart card) koje sadrže demografske i medicinske podatke o bolesniku, a čitaju se pomoću posebnog čitača koji se priključi na računalo. Japan je vodeća zemlja u svijetu kada je riječ o korištenju i razvoju PACS tehnologije. Sveučilište Kyoto razvilo je prvi telemedicinski sustav za prijenos slika putem televizije (HDTV) koji upotrebljava ISDN standard za primanje slika visoke rezolucije.

          Telemedicinski edukacijski projekti u svijetu su brojni i ima ih praktički svako sveučilište koje se bavi medicinskom edukacijom i angažirano je istraživački u području telemedicine.

 

 

Povratak na pocetnu stranicu