Zašto telemedicina?

 

 

Vlade razvijenih zemalja sučeljavaju se danas s velikim problemima vezanim za rastućie troškove zdravstvene zaštite i demografske promjene koje radikalno mijenjaju zdravstveno tržište. Sustavi zdravstvene zaštite širom svijeta doživljavaju radikalne re-evaluacije i reforme. Ciljevi su obično višestruki. Npr. u SAD-u se teži realizaciji trostrukog cilja:

 

                · osigurati univerzalnu dostupnost zdravstvene zaštite,

          · ograničiti rast troškova,

          · održati kvalitetu.

 

                Uvođenje telekomunikacijskih tehnologija omogućuje slanje podataka o bolesniku (umjesto slanja bolesnika) na velike, praktički neograničene udaljenosti. Podaci se šalju ekspertima koji mogu pomoći u rješavanju zdravstvenog problema bolesnika u daleko kraćem vremenu nego što bi to bilo moguće kada bi se umjesto podataka prenosio bolesnik.

          Eskalirajući porast troškova zdravstvene zaštite pripisuje se uglavnom tehnološkom napretku. Od telemedicine se očekuje da te troškove reducira. Jedna američka studija koju je vodio Arthur D. Little pokazala je da se uvođenjem elektroničkog medicinskog zapisa, elektroničkih uputnica, elektronički slanih nalaza i videokonferencijama može godišnje uštedjeti više od 36 milijardi dolara.

          Glavnina aktivnih telemedicinskih projekata koncentrirana je u SAD-u. Kako se procjenjuje da u SAD-u troškovi za zdravstvenu zaštitu rastu otprilike za 25% na deset godina (podatak za razdoblje 1980-1990, Coles 1995), za očekivati je da se postojeći telemedicinski projekti što prije integriraju.

 

 

Povratak na pocetnu stranicu