Početna stranica Zašto web servisi? Ideja i princip rada Arhitektura Problemi i budućnost Rječnik pojmova Reference

 

Ideja
 

"Web services are a mechanism to allow software to communicate and integrate over Internet Friendly protocols"   Don Box

Drugim riječima, pod Web servisom se podrazumijeva bilo koja softverska aplikacija koja je dostupna preko mreže (Internet ili intranet) i koja koristi standardizirani XML sustav poruka za razmjenu podataka. Razmjena funkcionira tako da korisnik poziva Web servis slanjem upita u XML formatu, a poslužitelj u istom formatu vraća rezultat obrade. 

Budući se sva komunikacija odvija uz pomoć XML-a, Web servisi nisu vezani ni za jedan operacijski sustav ili razvojno okruženje, čime se nadilaze nekompatibilnosti među postojećim softverima.

Karakteristike infrastrukture Web servisa:

 

 

Princip rada Web servisa

 

Korisnik Web servisa(1) šalje upit prema poslužitelju(2). Korisnik ima privid da komunicira preko Interneta direktno sa Web servisom, a u stvari komunicira sa proxy klasom(3), koja je lokalna korisniku. Zadatak proxy-a je da obavi sve komunikacijske pojedinosti niske razine potrebne za slanje podataka preko Interneta do poslužitelja. Proxy isto tako prima rezultate i prezentira ih korisniku. Sve je to moguće uz uvjet da je proxy prethodno registriran kod korisničke aplikacije(4).