Početna stranica Zašto web servisi? Ideja i princip rada Arhitektura Problemi i budućnost Rječnik pojmova Reference

 

Arhitektura Web servisa


Web servisi svoju funkcionalnost postižu pomoću standardnih protokola, koji su prihvaćeni među vodećim informatičkim tvrtkama (Microsoft, Sun, IBM, itd).


Grupa protokola koji omogućuju rad Web servisa:


Za lakše razumijevanje gore navedenih protokola korisna je slijedeća ilustracija: zamislimo Web servis kao običan telefonski razgovor; XML predstavlja samu konverzaciju, SOAP definira pravila kako nekog nazvati, WSDL opisuje o kakvom se razgovoru radi, a UDDI predstavlja telefonski imenik.

 

XML

XML je fleksibilan način kreiranja podataka zajedničke strukture. Takav zapis podataka omogućava da se preko mreže prenose istodobno dvije stvari: podaci i njihova struktura. Oznake (tag) čine ga samoopisnim i lako razumljivim među ljudima, ali i programima. XML mogu koristiti pojedinci, grupa pojedinaca ili kompanije koje žele razmjenjivati informacije na konzistentan način.

 

SOAP

SOAP je jednostavan protokol za razmjenu informacija u decentraliziranom, distribuiranom okruženju. Baziran je na  XML message protokolu koji je standardiziran od strane World Wide Web Consortium (W3C). Pomoću SOAP-a se može implementirati RPC stil komunikacije u kojem SOAP poruka sadrži pozivajuću funkciju i parametre koje prosljeđuje funkciji. Uobičajeno je da takvu poruku šalje korisnik, a poslužitelj vraća poruku s rezultatom pokrenute funkcije. SOAP također podržava "dokumentni stil" aplikacije u kojima je SOAP samo omotač oko XML dokumenta. Takve aplikacije su veoma fleksibilne i zato se danas koristi ta prednost prilikom kreiranja Web servisa.
 
SOAP protokol obuhvaća:

SOAP dokument se sastoji od obavezne SOAP ovojnice (envelope), opcionalnog SOAP zaglavlja (header) i obaveznog SOAP tijela (body).


 

SOAP je iznimno lako povezati s HTTP protokolom, koji je podržan od skoro svih operacijskih sustava. Infrastruktura za nadgledanje i sigurnost unutar HTTP-a je također već razvijena.

 

WSDL
 
WSDL je standard za dokumentiranje usluga koje pruža Web servis. Notacija koju koristi je bazirana na standardnoj XML shemi. To znači da je WSDL višeplatformski, neovisan o sklopovlju i programskom okruženju te je zato pogodan za opisivanje sučelja Web servisa. WSDL u jednoj XML datoteci definira sve što je potrebno za pisanje korisničkog softvera koji koristi usluge Web servisa.

 

UDDI

Implementacija UDDI specifikacije je UDDI Business Registry. Namijenjen je klijentima koji žele objaviti svoje usluge i onima koji određene usluge traže. Taj telefonski imenik Web servisa koristi standardnu industrijsku klasifikaciju za kategoriziranje poslovnih i drugih tipova usluga. Postoje Bijele stranice koje opisuju pružatelja usluge (ime, adresu, kontakt itd). Žute stranice sadrže industrijske kategorije, dok Zelene stranice opisuju sučelje servisa (WSDL). Korisnici mogu pretraživati UDDI Registry po industrijskim i proizvodnim kategorijama, te po geografskoj lokaciji. Kao rezultat pretraživanja dobiva se XML datoteka koja sadrži informacije (linkovi, tehnički podaci, itd) na temelju kojih se mogu naći servisi koji odgovaraju zahtjevima.