KAKO FUNKCIONIRA  SMS ?

 

            

Da bi se uopće moglo koristiti SMS potrebno je zadovoljiti osnovne preduvjete, a oni su:

·        Pristup u mrežu koja pruža SMS usluge

                Jednostavnije rečeno - potrebno je imati svoj broj u mreži.

·        Dozvola za korištenje SMS centra

Kod nas je praksa da se pravo korištenja SMS centra, za korisnike sa prepay pristupom u mrežu (primjeri kod nas su Simpa i Vip.me), dobija gotovo bez ograničenja, ali to nije jedini način. U mnogim mrežama dobija se pravo korištenja SMS centra dok se ne 'ispuca'  određeni broj poruka koji je unaprijed otkupljen.

·        Aparat koji podržava SMS

·        Znati kako poslati i pročitati poruku

Ukratko i pojednostavljeno funkcioniranje SMS-a dalo bi se objasniti otprilike ovako:

1.      Netko ili nešto proizvede i odašalje poruku (o tome će više riječi biti ispod slijedećeg naslova)

2.      Poruka stiže u SMS centar i čeka da primatelj te poruke bude spreman primiti poruku

3.      Primatelj spremno dočekuje i prima poruku

 

Budući da je slanje i primanje poruka izvedeno posredstvom SMS centra, na minimum je smanjena vjerojatnost da odaslana poruka neće stići do cilja. Slična je situacija kao i kod prometa e-maila. Poruka koja se šalje sprema se privremeno na server koji će se iste u što kraćem roku riješiti predajući je sigurno na odredište. Već se nazire problem oko tog uređaja koji se naziva serverom ili SMS centrom: što ako postane gužva, što ako se mora pamtiti preveliki broj poruka na dugo vremena, što je onda s kapacitetom, što je onda sa mojom porukom, zašto nije stigla, zašto kasni više sati ???...

Pravi odgovor na pitanje u naslovu može se pronaći u dokumentima koji opisuju GSM standard i odgovor je sam po sebi kompliciran pa ga treba prepustiti nekome tko će se baviti protokolima kojima se izmjenjuju SMS poruke.

 

    SADRŽAJ