ŠTO SE SVE MOŽE  SMS-om ?

 

 

            Brojne su mogućnosti i primjene SMS-a u stvarnosti. Najprije treba razjasniti pojmove: National SMS Interworking i International SMS Roaming. Teško je pronaći odgovarajuće izraze iz hrvatskog jezika kojima bi se direktno prevelo engleske izraze pa treba pokušati kraćim opisom.

Situacija u kojoj bi se čovjek našao kao ponosni vlasnik prava u određenoj GSM mreži bila bi pomalo jadna kada bi mogao zvati samo one ljude koji imaju prava u toj GSM mreži. Isto tako bi bilo jadno kada bi bio osuđen na slanje SMS-a isključivo u svoju mrežu. Da sve ne bi bilo jadno i bespomoćno – omogućeno je komuniciranje između različitih GSM mreža. Ukoliko je slučaj da u određenoj državi postoje dvije ili više mreža tada bi mogućnost slanja poruka iz jedne u drugu mrežu bila zapravo National SMS Interworking. Ukoliko su česti i brojni prijelazi granica između dvije države, a samim time i mobilnih telefona javlja se potreba da se omogući korisnicima mreže svaka usluga koju bi inače imali u području svoje mreže i države. Baš ta mogućnost i njezino omogućavanje zove se Roaming.

Kada je jasno da se SMS može poslati bilo kome tko ima pravo korištenja GSM mreže i pripadajućih SMS usluga, nameće se pitanje kako primjeniti tu kratku poruku, koji može biti njen smisao i primjena. Evo odgovora, za one koji nemaju mašte ili se ne mogu sjetiti, koje su moguće primjene SMS poruka i kako SMS poruke mogu nastati:

·        Slanje poruka korisnik-korisniku

-         to je ono što većina ljudi podrazumijeva pod SMS poruke

-         jeftin način komunikacije ako služi za dogovor, pozdrav, čestitku, poziv i sl.

·        Obavijest o fax pošti i govornoj pošti

-         svaki puta kada korisniku u njegov pretinac pristigne govorna pošta ili pak fax generira se SMS poruka koja ga obavijesti pripadajućim detaljima

·        Obavijest o e-mail-u

-         slično je kao i kod govorne pošte: korisnik dobija osnovne podatke o pristiglom e-mail-u (od koga, kada, kakav... )  

·        Melodije (Ringtones)

-         svaki aparat (mobilni telefon) ima tvornički ugrađene melodije kojima se korisniku daje do znanja da mu stiže poziv ili poruka

-         neki proizvođači i modeli telefona podržavaju razmjenu melodija SMS porukama i tako se može postati prepoznatljiv po interesantnoj melodiji

·        Razgovor untar grupe (Chat)

-         moguće je da istovremeno više korisnika komunicira primajući sve poruke odaslane iz grupe i šaljući poruku svima istovremeno (opcija je interesantna ali može znatno više koštati jer prividno jedna odaslana poruka u mreži predstavlja više njih)

 

Naravno, gore su navedene moguće primjene SMS usluga na relaciji pojedinačni korisnik-mreža i korisnik-korisnik. Moguće je SMS primjeniti i sofisticiranije na nivou tvrtki ili interesnih skupina. To je već dio usluga za koji je potrebno malo mašte i tu je izgleda velika mogućnost za povećanjem prometa i popularizacijom SMS-a među korisnicima. Ukratko su navedene neke od ideja ili primjena koje su već zaživjele u GSM mrežama kako slijedi:

·        Mobilno bankarstvo (privatni informacijski servis)

-        stanja tekućih računa

·        Javni informacijski servisi

-        sport, vrijeme, šale, horoskop, burza i sl

·        Elektronička trgovina

-       vezano sa kupovinom i napretkom u komunikaciji: zašto ići po nešto kada možeš platiti od kuće, a dostava je besplatna ili zanemarive cijene

·        Raspodjela posla 

·        Daljinsko upravljanje

·        Dojavljivanje položaja vozila

-       uz pomoć GPS sustava (Global Positioning System); u poruku od 160 znakova stanu podaci o koordinatama, brzini i vremenu, a stanu još i registracija i sl.

    SADRŽAJ