USB On-The-Go

O seminaru

Uvod

USB On-The Go

Uvod

Novosti koje donosi OTG

Građa USB sabirnice

Session Request Protocol

Inicijalni A-uređaj

USB kabel

mini-AB utičnica

Host Negotiation Protocol

Kompatibilnost sa USB 2.0

Zanimljiva pitanja

Zaključak

Linkovi

 

Inicijalni A-uređaj

 

Spojimo li dva USB OTG DRD uređaja, koji je inicijalno A-uređaj a koji B-uređaj? Spojimo li DRD uređaj na standardni ili OTG hub (A-uređaj), kako on zna da treba biti B-uređaj? Spojimo li DRD na standardni uređaj (B-uređaj), kako on zna da treba biti A-uređaj? Odgovor na sva ova pitanja je isti: USB kabel.

 USB kabel. Kabel obavezno mora na jednom kraju imati A-utikač, a na drugom B-utikač (propisano specifikacijom). Naravno, kabel može biti i produžni, ali onda ima na jednom kraju (A ili B)-utikač, a na drugom (A ili B)-utičnicu, respektivno. Dozvoljeno je naravno i da je s jedne strane npr. mini-(A ili B) utikač, a s druge standardni (B ili A)-utikač, respektivno. Postoje adapteri mini-utikača na standardnu utičnicu, i obrnuto.

 U ovisnosti koji je tip utikača (A ili B) spojen u DRD uređaj (koji ima mini-AB utičnicu), on postaje taj tip uređaja (A ili B). Tip utikača određen je novodefiniranim ID pinom, 5. pinom u mini-A i mini-B utikačima. Mini-A utikač ima ID pin spojen na GND kabela, a kod mini-B utikača ID pin nije spojen igdje (²u zraku je²). Dakle, ID pin se ne proteže kroz cijeli kabel, već se on nalazi samo u konektorima na krajevima kablova.

 Mini AB-utičnica. DRD uređaji imaju novodefiniranu mini-AB utičnicu. To je univerzalna utičnica koja može primiti i A i B mini utikač. Nema smisla da DRD uređaj ima posebno i mini-A utičnicu i mini-B utičnicu, kad postoji mini-AB utičnica. Kada se u nju gurne mini utikač, ovisno o otporu ID pina prema GND određen je i tip utikača, a time i inicijalni tip uređaja.

 Primjer. Imamo dva USB DRD mobitela i želimo ih spojiti USB kabelom. Svaki mobitel ima mini-AB utičnicu. Kabel s jedne strane ima mini-A, a s druge mini-B utikač. Onaj mobitel u koji spojimo mini-A utikač inicijalno će biti A-uređaj (host), a drugi mobitel, u kojeg spojimo mini-B utikač postati B-uređaj. DRD mobiteli će moći pomoću HNP protokola po potrebi zamijeniti uloge hosta koliko god puta žele. To znači da u biti nije bitno tko je početni host, odnosno kako je kabel prikopčan. Bitno je jedino da kabel ima raznovrsne utikače, što je i propisano, kako se ne bi dogodila kolizija.

dalje