USB On-The-Go

O seminaru

Uvod

USB On-The Go

Uvod

Novosti koje donosi OTG

Građa USB sabirnice

Session Request Protocol

Inicijalni A-uređaj

Host Negotiation Protocol

Kompatibilnost sa USB 2.0

Zanimljiva pitanja

Zaključak

Linkovi

 

Session Request Protocol (SRP)

 

Kako bi se smanjila potrošnja, A-uređaj gasi napajanje sabirnice kada završi sjednica (session; komunikacija, transfer podataka). Ukoliko A-uređaj želi novu sjednicu, jednostavno upali napajanje sabirnice, B-uređaj to detektira i postavi pull-up. Ukoliko bi B-uređaj želio novu sjednicu morao bi to na neki način javiti po ugašenoj sabirnici A-uređaju. SRP služi upravo zato: da kad je sabirnica ugašena B-uređaj može javiti A-uređaju da želi novu sjednicu. OTG dodatak definira čak 2 načina SRP-a: pulsiranje podatkovnih linija i pulsiranje voda napajanja.

 OTG kompatibilan A-uređaj mora prepoznati barem jedan od ta dva načina SRP-a, ali može i oba. OTG B-uređaj mora poznavati oba načina SRP-a. Ukoliko želi sjednicu, on mora započeti prvo sa 1. načinom (pulsiranje podatkovnih linija), i onda, ukoliko nema odgovora, probati sa 2. načinom (pulsiranje voda napajanja). Ukoliko je spojen na OTG kompatibilan A-uređaj, jedan od njegovih zahtjeva za sjednicom (bilo 1. ili 2.) bit će prepoznat, pa će uslijediti paljenje sabirnice od strane A-uređaja, itd. Ukoliko nema odgovora na zahtjeve B-uređaja, znači da je B-uređaj spojen na standardni A-uređaj (koji nije OTG kompatibilan).

 Pulsiranje podatkovnih linija prvi je način SRP-a (data-line pulsing). Pretpostavka je da ne postoji niti jedna sjednica, tj. da je sabirnica ugašena. B-uređaj kratkotrajno (5-10 ms) podiže jednu podatkovnu liniju (ovisno o brzini rada), na isti način kao i pri detekciji priključenja. Pritom je dotična linija spojena preko odgovarajućeg otpornika na interno napajanje B-uređaja, a ne na napajanje sabirnice koja je ugašena. Ako je A-uređaj konstruiran da to prepozna, on pali napajanje sabirnice. Slijedi standardna identifikacija B-uređaja podizanjem jedne od podatkovnih linija pomoću zaključenja na napajanje sabirnice.

 Pulsiranje voda napajanja drugi je način SRP-a (VBUS pulsing). Radi se o tome da B-uređaj počne napajati sabirnicu, ali samo određeno vrijeme. U slučaju da je B-uređaj spojen na standardni A-uređaj (npr. standardni hub), tada napon na vodu napajanja sabirnice ne smije preći iznos 2V (nominalan iznos napajanja sabirnice je 5V). To ograničenje postoji kao zaštita sklopovlja za napajanje standardnih A-uređaja, a propisano je USB 2.0 specifikacijom. Ukoliko je B-uređaj spojen na OTG kompatibilan A-uređaj (npr. OTG DRD), napon na napajanju sabirnice bi morao preći 2.1V. Dakle, napon bi morao biti veći od 2.1V za detekciju SRP-a, a manji od 2V za zaštitu standardnih A-uređaja. Kako?

Dakle, B-uređaj ne zna na koga je spojen, a mora osigurati odgovarajuću razinu napona. To je ostvareno nabijanjem konstantnom strujom različitih kapacitivnih zaključenja. Naime, USB 2.0 propisuje minimalni iznos potrebnog kapaciteta na standardnom A-uređaju između napajanja sabirnice i mase. S druge strane, USB OTG propisuje maksimalni iznos istog kapaciteta na OTG uređaju. Radi se o redu veličine razlike, čime je postignuto dovoljno sigurnosti. Sve što treba odrediti B-uređaj je kolikom će strujom  i koliko dugo nabijati vod napajanja.

 dalje