Definiranje projektnog zadatka

Kako je dogovoreno s naručiteljem, cilj projekta je realizacija sustava kojim bi se ostvario udaljeni video nadzor (UVIN) više točaka na određenom prostoru (minimalno 4). Sustav mora imati omogućen izravan pristup s udaljene lokacije kako bi se mogla promatrati bilo koja od točaka nadziranih sustavom, ovisno o želji korisnika. Važan uvjet je da se za ostvarivanje pristupa ne smije koristiti usluga ili posredništvo niti jednog od domaćih ISP-ova (eng. Internet Service Provider).

Nužno je da sustav video nadzora omogući dovoljno visoku kvalitetu slike kako bi bilo moguće prepoznavanje osoba koje se zateknu unutar snimljenog kadra. Nije nužno da video zapis koji se prenosi do udaljene lokacije bude kontinuiran (eng. streaming video), već je dovoljno da to bude niz slika uzimanih sa kamera određenom učestalosti (2 sličice po sekundi). Time se ujedno i smanjuje zahtjev za minimalnom brzinom prijenosa podataka od mjesta nadzora do mjesta promatranja.

Važno je naglasiti da sustav nije predviđen za profesionalnu upotrebu gdje je od iznimne važnosti sigurnost prostora koji se nadzire. Također, korisnik želi koristiti sustav povremeno radi uvida u sadašnje stanje nadziranog prostora, te o dobivanju informacije o aktivnostima koje su se događale prije pristupa sustavu s udaljene lokacije. Zato sustav udaljenog video nadzora mora biti u mogućnosti pohranjivati sliku za vrijeme bilo kakvih aktivnosti koje su uzrokovale promjenu slike unutar kadra kamere, zajedno sa vremenskim kodom kojim se može ustanoviti kada je do te aktivnosti došlo.

Maksimalna udaljenost između točaka koje se nadziru iznosi oko 50 metara zračne linije. Ukoliko se sustav misli izvoditi žičanim povezivanjem, dužina vodova može u najgorem slučaju zbog strukture prostora dosezati i do 70 metara.

Od ograničenja izvedbe sustava, najveći je financijski. Svako idejno rješenje koje zahtjeva velika financijska ulaganja, mora opravdati svoju vrijednost.

Na donjoj slici ugrubo je prikazana ideja kako ju je zamislio naručitelj. Zadatak na timu "Trio 440.1" bio je izraditi studiju izvodljivosti, ponuditi i obraniti idejno rješenje, te konačno realizirati sustav.