RAZVOJ  SMS-a

 

 

             Kao što je već spomenuto SMS je nastao kao satavni dio GSM standarda i kao takav je teoretski zaživio tog trenutka, a u stvarnosti je prva poruka poslana (smatra se) u prosincu 1992. godine i to u britanskoj Vodafone GSM mreži. Prva poruka je poslana sa osobnog računala na mobilni telefon. Tko bi rekao da je to bilo tek 1992., jer danas je moderno društvo nezamislivo bez mobilnih telefona i SMS poruka.

             U travnju 1999. godine mjesečni promet SMS poruka u zemljama Europske unije dosegao je MILIJARDU poruka i bilježio je rast udvostručavanja u šest mjeseci! Ti podaci govore da je razvoj SMS usluga morao biti munjevit kao što je bio munjevit i rast količine prometa. SMS centri prve generacije moraju se mijenjati centrima druge generacije jer je već odavno dosegnuta ˝kritična masa˝ poruka koje se stignu obraditi na vrijeme.

Naravno da je za razvoj GSM sustava pa tako i SMS centara i usluga najzaslužniji, ali i najpotrebniji razvoj elektronike. Jer smanjivanjem dimenzija mobilni telefoni postali su praktični za upotrebu za razliku od ˝cigli˝ prijašnjih godina. Kada je nešto praktično za upotrebu onda to koriste svi i svima onda treba udovoljiti kako bi se što duže koristili sustavom. Tako će zapravo razvoju SMS-a pogodovati olakšanje rukovanja aparatom i njegova funkcionalnost. Potrebno je osigurati pregledan zaslon za ispis (u nekoliko redova), dovoljno velike tipke kao i razmak među njima, mogućnost snimanja poruka po pretincima, algoritam za predviđanje teksta koji se ukucava radi uštede vremena i živaca, a primjer takvog algoritma je T9 Tegic.

Najveći utjecaj na rast upotrebe i emitiranja SMS poruka trebao bi pripasti informacijskim servisima i trgovini. Najveći konkurenti SMS-u i faktori koji mogu usporiti njegov rast su WAP (Wireless Application Protocol) i GPRS (General Pacekt Radio Service). Pojava WAP-a u GSM mreži povzana je s prodiranjem Interneta u sve pore javnog života pa tako i na ekrane malih mobitela kojima se može surfati Internetom. GPRS može se povezati sa ljudskim nagonom prema boljem većem i jačem. GPRS bio bi novi standard kojime bi zrakom letjele goleme količine podataka u koje stane slika, video, audio zapis koji se mogu reproducirati u realnom vremenu. Živi bili pa vidjeli ...Moguće je da se SMS pretvori u Long message service. Tko će osvojiti utrku ne zna se, zasigurno bolji i potrebniji od svih servisa. Jedno je sigurno: do 2005. godine sigurno će svi gledati SMS-ove i njihov napredak.

    SADRŽAJ