USB On-The-Go

O seminaru

Uvod

USB On-The Go

Uvod

Primjeri spajanja OTG uređaja

OTG-rješenje

Novosti koje donosi OTG

Građa USB sabirnice

Session Request Protocol

Inicijalni A-uređaj

Host Negotiation Protocol

Kompatibilnost sa USB 2.0

Zanimljiva pitanja

Zaključak

Linkovi

 

OTG rješenje

 

Dakle, USB On-The-Go je dodatak USB 2.0 specifikaciji koji omogućava neposredno spajanje USB uređaja USB-om. Pri toj komunikaciji jedan od uređaja glumi hosta, dok je drugi uređaj (glumi ili ne). Bitna stvar je možda naglasiti da nije potrebno da oba uređaja budu OTG kompatibilna za ostvarivanje komunikacije. Dovoljno je da je jedan od njih OTG kompatibilan, kako bi mogao glumiti hosta. To znači da se sa novim OTG uređajem možemo spojiti na bilo koji stari USB uređaj.

 Bilo koji uređaj? Ne. Bilo koji podržani USB uređaj. Naime, kada bi mogli komunicirati sa bilo kojim USB uređajem, morali bi znati što i kako bilo koji uređaj radi, tj. kako komunicirati s njim (što tražiti, što slati, …). Drugim riječima, morali bi imati driver za uređaj s kojim želimo komunicirati.

 Standardizacijom komunikacije sa određenim tipovima uređaja smanjio bi se broj različitih drivera. USB specifikacija učinila je upravo to definirajući više drivera klase (class driver). To su u biti generički driveri za određeni tip (klasu) uređaja. Primjerice, generički driver za uređaje za pohranu podataka (mass storage class driver).

 Dakle, u načelu bi se svojim OTG uređajem mogli spojiti sa svim starim uređajima, ali bi to značilo da moramo imati sve drivere klase u svom uređaju. Zbog velikih tehničkih zahtjeva za implementaciju istog , to u stvarnosti (valjda) ne postoji. Ono što postoji jesu uređaji sa jednim ili više drivera klasa.

 Bilo koji podržani uređaj? Ne. Postoji još jedan mali problem oko napajanja uređaja. Naime, prema USB 2.0 specifikaciji standardni host mora moći dati minimalno 100 mA na sabirnicu. S druge strane OTG uređaj mora moći dati minimalno 8 mA. Razlog tomu je što su OTG uređaji pretežno baterijski napajani. Dakle, problem je u tome što standardni USB uređaji smiju povući do 100 mA, što je puno veće od 8 mA. Takve uređaje napajane sa USB sabirnice naš baterijski napajan OTG uređaj neće moći napajati, pa se nećemo moći spojiti s njima. Ukoliko USB uređaj ima interno ili eksterno napajanje, tada nema problema.

ZAKLJUČAK: Možemo se spojiti samo na uređaje iz klasa podržanih našim uređajem, a koje možemo napajati ukoliko nemaju svoje (interno ili eksterno) napajanje.

 dalje